MĂNĂSTIRI DIN JUDEȚUL NEAMȚ

Construite între secolele 15 și 18, mănăstirile din județul Neamț au o importanță istorică semnificativă și relevă detalii importante despre viața din această regiune în perioadele în care au fost construite. Mănăstirile îmbină diferite stiluri arhitecturale, având la bază în special stilul bizantin, fiind declarate monumente istorice. Amplasate în zone de munte, încărcate de istorie, care oferă priveliști spectaculoase vizitatorilor, mănăstirile din județul Neamț, sunt reprezentative pentru această zonă, iar orice călătorie în județ nu poate să excludă mănăstirile.


Mănăstirea Bistrița

Mănăstirea Bistrița
Mănăstirea Bistrița - click pentru a mări imaginea

Mănăstirea Bistrița este o mănăstire ortodoxă zidită în stil bizantin ce se află în satul Bistrița, comuna Alexandru cel Bun, în județul Neamț. Mănăstirea a fost atestată documentar pentru prima oară în 1407, fiind zidită de către domnitorul Alexandru cel Bun al Moldovei. Alături de alte mănăstiri, este reprezentativă pentru istoria, arhitectura și arta feudală românească. Mănăstirea Bistrița este inclusă în lista monumentelor istorice din România, având o valoare istorică și arheologică semnificativă. În biserica mănăstirii este înmormântat Alexandru cel Bun, domnitor al Moldovei între anii 1400-1432. Mănăstirea Bistrița este locul în care a fost creat unul dintre cele mai vechi monumente ale culturii medievale românești: Pomelnicul de la Bistrița. Acest pomelnic oferă cele mai interesante date despre începutul istoriei voievodale și bisericești din Moldova. Cu toate că este un important monument istoric, având o vechime de peste 6 secole, mănăstirea Bistrița este mai puțin populară în comparație cu monumente similare.

Mănăstirea Bistrița
Mănăstirea Bistrița - click pentru a mări imaginea
Mănăstirea Bistrița
Mănăstirea Bistrița - click pentru a mări imaginea
Booking.com

Mănăstirea Văratec

Mănăstirea Văratec
Mănăstirea Văratec - click pentru a mări imaginea

Mănăstirea Văratec este o mănăstire ortodoxă situată în satul Văratec din comuna Agapia, în județul Neamț. Situată la poalele munților, mănăstirea este cea mai mare mănăstire de maici din România. Mănăstirea a fost fondată în anul 1785, sub administrarea mănăstirii Agapia situată în apropiere, devenind mănăstire independentă în anul 1839. Biserica, stăreția, clădirile administrative și muzeul mănăstirii sunt înconjurate de ziduri masive din piatră. Incinta monahală este înconjurată de satul mănăstiresc, alcătuit din casele tradiționale țărănești unde locuiesc maicile și care se înșiră pe ulițe înguste. Ansamblul Mănăstirii Văratec a fost inclus pe lista monumentelor istorice din județul Neamț.

Mănăstirea Văratec - curtea interioară
Mănăstirea Văratec - curtea interioară - click pentru a mări imaginea
Locația altarului primei biserici, construită în anul 1785
Locația altarului primei biserici, construită în anul 1785 - click pentru a mări imaginea
Booking.com

Mănăstirea Agapia

Mănăstirea Agapia
Mănăstirea Agapia - click pentru a mări imaginea

Mănăstirea Agapia este o mănăstire ortodoxă de maici care se situează pe valea pârâului Agapia. Arhitectura mănăstirii nu are un stil specific. Mănăstirea se află la 3 km de satul Agapia, fiind amplasată în mijlocul unei păduri. Este a doua cea mai mare mănăstire de maici din România, după mănăstirea Văratec, ce se află în apropiere. Construită între anii 1641-1643, mănăstirea adăpostește fresce pictate de Nicolae Griogorescu în perioada 1858-1861. Ansamblul Mănăstirii Agapia a fost inclus pe lista monumentelor istorice din județul Neamț. De menționat este și casa memorială Alexandru Vlahuță, care care se află în apropierea mănăstirii Agapia, inclusă de asemenea pe lista monumentelor istorice din județul Neamț.

Mănăstirea Agapia
Mănăstirea Agapia - click pentru a mări imaginea
Mănăstirea Agapia
Mănăstirea Agapia - click pentru a mări imaginea

Mănăstirea Neamț

Mănăstirea Neamț
Mănăstirea Neamt - click pentru a mări imaginea

Mănăstirea Neamț este o mănăstire ortodoxă situată în comuna Vânători-Neamț. Mănăstirea a fost declarată monument istoric. Prima atestare documentară a mănăstirii datează de la 1407, însă activitatea monahală datează din veacul al XII-lea. Ctitorirea mănăstirii îi este atribuită voievodului Petru I Mușat (1375-1391). În biserica mănăstirii se află o icoană pictată în anul 665, în Israel.

Mănăstirea Neamț
Mănăstirea Neamt - click pentru a mări imaginea
Mănăstirea Neamț - curtea interioară
Mănăstirea Neamt - curtea interioară - click pentru a mări imaginea

Mănăstirea Secu

Mănăstirea Secu
Mănăstirea Secu - click pentru a mări imaginea

Mănăstirea Secu este o mănăstire ortodoxă ce se află în comuna Pipirig din județul Neamț. Mănăstirea a fost construită în anul 1602, cu sprijinul lui Nestor Ureche, tatăl cronicarului Grigore Ureche, pe locul unei sihăstrii numită Schitul lui Zosim, fondat la 1564. Mănăstirea este monument istoric.