Complexul Muzeal Județean Neamț a fost înființat în anul 1978, având în componență, printre altele: Muzeul de Istorie (Piatra Neamț), Muzeul Cucuteni (Piatra Neamț), Muzeul de Științe Naturale (Piatra Neamț), Muzeul de Artă (Piatra Neamț), Muzeul de Etnografie (Piatra Neamț), Muzeul memorial Calistrat Hogaș (Piatra Neamț), Muzeul memorial Ion Creangă (Humulești – Târgu Neamț).
Muzeul de Istorie - Piatra Neamț
Muzeul de Istorie din Piatra Neamț a fost înființat în anul 1934 de Constantin Mătasă, unul dintre mai cunoscuți intelectuali ai județului Neamț. Muzeul de Istorie din Piatra Neamț este una dintre cele mai prestigioase instituții de profil din România, aducând o contribuție remarcabilă cercetării, conservării, restaurării, gestionării, evidenței și valorificării patrimoniului istoric și arheologic din estul țării.
Casa memorială Ion Creangă - Târgu Neamț
Casa memorială Ion Creangă este locul în care s-a născut și a copilărit povestitorul român Ion Creangă (1837-1889). Transformată în muzeu, casa se află în Humulești, care este parte a orașului Târgu Neamț. Construită în anul 1833, casa se află pe lista monumentelor istorice din județul Neamț.
Muzeul Cucuteni - Piatra Neamț
Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni a fost inaugurat în anul 2005. Imobilul este înscris în lista monumentelor istorice. Clădirea a fost ridicată între 1928-1930 de către antreprenorul Carol Zani, proiectul clădirii fiind realizat de către fostul arhitect-șef al Capitalei, Roger Bolomey.
Muzeul de Artă - Piatra Neamț
Clădirea în care funcționează Muzeul de Artă din Piatra Neamț a fost construită în anul 1930 de către italienii Carol Zani și Vincenzo Puschiasis. Muzeul de Artă a fost înființat în anul 1980. Lucrările găzduite de muzeu aparțin unor artiști care au fost legați de această zonă, acestea oferind o imagine completă asupra evoluției artelor vizuale de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX. Printre artiștii ai căror lucrări sunt expuse în cadrul muzeului se numără N. Tonitza, Gh. Petrașcu, I. Tuculescu, Corneliu Baba Fr. Sirato, Șt. Popescu, sculptorii Ion Irimescu și Ion Jalea.
Muzeul de Etnografie - Piatra Neamț
Clădirea în care funcționează Muzeul de Etnografie din Piatra Neamț a fost construită în anul 1931 de către arhitectul Roger Bolomey. Muzeul oferă o imagine completă a ceea ce reprezintă, din punct de vedere etnografic, judeţul Neamţ.
Muzeul memorial Calistrat Hogaș - Piatra Neamț
Muzeul Memorial Calistrat Hogaș a fost deschis vizitatorilor pentru prima oară în anul 1939, de către Sidonia Hogaș, fiica scriitorului. Începând cu anul 1969, devine muzeu memorial dedicat activității prozatorului.
Muzeul de Științe Naturale - Piatra Neamț
Muzeul de Științe Naturale din Piatra-Neamț a fost înființat în anul 1960. Muzeul deține o colecție de pești fosili unică în lume dar și exponate rarisime din geologia, flora și fauna munților Neamțului (Ceahlăul, îndeosebi).