PIATRA NEAMȚ

Piatra Neamț este municipiul de reședință al județului Neamț, având o populație de 85.055 locuitori. Declarat stațiune turistică de interes național, Piatra Neamț este supranumit Perla Moldovei. Drumul național DN15 traversează municpiul Piatra Neamț, făcând legătura cu Bacău, în sud-est și cu Toplița, Târgu Mureș și Turda, spre vest. Piatra Neamț se situează pe valea râului Bistrița, fiind amplasat într-un bazin intramontan străjuit de culmile Pietricica (590 m), Cozla (679 m), Cernegura (852 m), Cârloman (617 m) și Bâtca Doamnei (462 m). Municipiul se bucură de o climă temperat continentală, cu veri scurte răcoroase, toamne lungi, ierni blânde, fără geruri mari. Accesul ușor spre toate punctele cardinale și cadrul natural avantajos au făcut din teritoriul actual al municipiului Piatra Neamț o vatră de locuire permanentă.


Curtea Domnească

Curtea Domnească
Curtea Domnească (Muzeul de artă și Turnul lui Ștefan cel Mare) - click pentru a mări imaginea

Curtea Domnească din Piatra Neamț este un ansamblu de monumente istorice construit între anii 1468-1475, de către Ștefan cel Mare, având rolul de centru administrativ al județului Neamț.

Biserica Sfântul Ioan Botezătorul
Biserica Sfântul Ioan Botezătorul - click pentru a mări imaginea

Biserica ridicată între 1497-1498, reprezintă unul din cele mai reușite monumente moldovenești. Pe fațadele bisericii se păstrează intactă o bogată decorație de ceramică smălțuită. Construită în stilul moldovenesc constituit în epoca lui Ștefan cel Mare, monumentul prezintă, de asemenea, puternice influențe ale arhitecturii gotice.

Curtea Domnească
Curtea Domnească (Biserica Sf. Ioan Botezătorul și Turnul lui Ștefan cel Mare) - click pentru a mări imaginea

Turnul clopotniță al curții domnești din Piatra Neamț este un monument istoric situat în municipiul Piatra Neamț. Construcția acestuia a fost finalizată în luna octombrie a anului 1499. Inițial, turnul avea o înălțime de 19 metri, însă în secolul al XIX-lea, i s-a adăugat un etaj, turnul ajungând astfel la înălțimea de 20 metri.

Muzeul Cucuteni
Muzeul Cucuteni - click pentru a mări imaginea

Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni a fost inaugurat în anul 2005. Imobilul este înscris în lista monumentelor istorice. Clădirea a fost ridicată între 1928-1930 de către antreprenorul Carol Zani, proiectul clădirii fiind realizat de către fostul arhitect-șef al Capitalei, Roger Bolomey.

Muzeul de Artă
Muzeul de Artă - click pentru a mări imaginea

Clădirea în care funcționează Muzeul de Artă din Piatra Neamț a fost construită în anul 1930 de către italienii Carol Zani și Vincenzo Puschiasis. Muzeul de Artă a fost înființat în anul 1980. Lucrările găzduite de muzeu aparțin unor artiști care au fost legați de această zonă, acestea oferind o imagine completă asupra evoluției artelor vizuale de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX. Printre artiștii ai căror lucrări sunt expuse în cadrul muzeului se numără N. Tonitza, Gh. Petrașcu, I. Tuculescu, Corneliu Baba Fr. Sirato, Șt. Popescu, sculptorii Ion Irimescu și Ion Jalea.

Muzeul de Etnografie
Muzeul de Etnografie - click pentru a mări imaginea

Înființat în anul 1980, Muzeul de Etnografie din Piatra Neamț găzuiește colecții ce înfățișează aspecte ale vieții oamenilor de pe Valea Bistriței: costume populare, instalații țărănești tradiționale, unelte artizanale și altele.

Primăria Piatra Neamț
Primăria Piatra Neamț - click pentru a mări imaginea
Booking.com

Telegondola

Telegondola
Telegondola - click pentru a mări imaginea

Cele 22 de telegondole au ca punct de pornire gara din Piatra Neamț, de unde urcă pe dealul Cozla, acolo unde se află și pârtia de schi. Traseul are o lungime de 1915 m și poate fi parcurs în 6 minute, înălțimea maximă atinsă fiind de 63 m față de sol. Călătoria cu telegondola oferă o panoramă deosebită asupra municipiului Piatra Neamț și a împrejurimilor. În zilele senine, din telegondole poate fi văzut masivul Ceahlău. Fiecare telegondolă are 8 locuri, fiind capabilă să transporte până la 640 de kilograme. Capacitatea totală a instalației de telegondole este de 1200 persoane pe oră.

Telegondola
Telegondola - click pentru a mări imaginea
Click aici pentru tarife telegondolă

Ștrandul Tineretului

Ștrandul din Piatra Neamț
Ștrandul din Piatra Neamț - click pentru a mări imaginea

Ștrandul din Piatra Neamț este amplasat la poalele muntelui Cernegura, pe malul râului Bistrița, fiind una dintre cele mai mari și mai moderne locații de acest tip din țară. Ștrandul dispune de multiple facilități, cum ar fi: piscină olimpică, piscină pentru copii, cazare, zonă pentru grătare, terenuri de tenis și fotbal, parcare, zone de joacă pentru copii, terase și restaurante.

Ștrandul din Piatra Neamț - baza hipică
Ștrandul din Piatra Neamț - baza hipică - click pentru a mări imaginea
Ștrandul din Piatra Neamț - căsuțe pentru cazare
Ștrandul din Piatra Neamț - căsuțe pentru cazare - click pentru a mări imaginea

Muzeul de Istorie

Muzeul de Istorie
Muzeul de Istorie - click pentru a mări imaginea

Muzeul de Istorie din Piatra Neamț a fost înființat în anul 1934 de Constantin Mătasă, unul dintre mai cunoscuți intelectuali ai județului Neamț. Muzeul de Istorie din Piatra Neamț este una dintre cele mai prestigioase instituții de profil din România, aducând o contribuție remarcabilă cercetării, conservării, restaurării, gestionării, evdenței și valorificării patrimoniului istoric și arheologic din estul țării.