TÂRGU NEAMȚ

Târgu Neamț este un oraș situat în județul Neamț, ce are în componență localitățile Blebea, Humulești, Humuleștii Noi și Târgu Neamț. Localitatea este renumită pentru Cetatea Neamț și pentru satul Humulești, locul copilăriei povestitorului Ion Creangă. Orașul este, de asemenea, centrul unui areal din nordul județului Neamț în care se găsesc aproximativ 20 de mănăstiri ortodoxe, unele având o importanță artistică și culturală semnificativă (Văratec, Agapia, Secu).


Cetatea Neamț

Cetatea Neamț
Cetatea Neamț - click pentru a mări imaginea

Cetatea Neamț este o cetate medievală aflată la marginea orașului Târgu Neamț, în partea de nord-vest. A fost construită de către Petru I, la sfârșitul secolului al XIV-lea, pe stânca Timuș de pe Culmii Pleșului, la o altitudine de 480m. Cetatea străjuia valea Moldovei și a Siretului, precum și drumul care trecea peste munte, făcând legătura între Moldova și Transilvania. Cetatea Neamț a fost parte a unui sistem de fortificații ce a fost construit în Moldova la sfârșitul secolului al XIV-lea, în momentul apariției pericolului otoman. În secolul al XV-lea cetatea a fost fortificată de către Ștefan cel Mare, fiind apoi distrusă în secolul al XVIII-lea din ordinul domnitorului Mihai Racoviță. Cetatea Neamț a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Neamț. Prima mențiune despre cetatea Neamț apare la 2 februarie 1395, în timpul expediției regelui Sigismund de Luxemburg al Ungariei în Moldova. În urma cercetărilor arheologice au fost descoperite monede din perioada domniei lui Petru I, ceea ce atestă că cetatea a fost construită în a doua parte a domniei acestuia, într-o perioadă în care Moldova a cunoscut o dezvoltare economică și politică continuă.

Cetatea Neamț
Cetatea Neamț - click pentru a mări imaginea
Cetatea Neamț - podul de acces în cetate
Cetatea Neamț - podul de acces în cetate - click pentru a mări imaginea

Rezervația de zimbri Dragoș Vodă

Rezervația de zimbri Dragoș Vodă
Rezervația de zimbri Dragoș Vodă - click pentru a mări imaginea

Rezervația de zimbri Dragoș Vodă este o arie protejată de interes național ce se află în comuna Vânători-Neamț din județul Neamț. Suprafața rezervației este de 11.500 hectare, localizate în partea sudică a Munților Sabasei și partea nordică a județului Neamț. Rezervația adăpostește mai multe specii faunistice rare, cea mai importantă fiind zimbrul. Se mai întâlnesc ursul brun, cerbul și căprioara. Rezervația a fost înființată în anul 1968, fiind declarată arie protejată. Primele exemplare de zimbru au fost introduse în rezervație în anul 1970.

Rezervația de zimbri Dragoș Vodă - cerb
Rezervația de zimbri Dragoș Vodă - cerb - click pentru a mări imaginea

Casa memorială Ion Creangă

Casa memorială Ion Creangă
Casa memorială Ion Creangă - click pentru a mări imaginea

Casa memorială Ion Creangă este locul în care s-a născut și a copilărit povestitorul român Ion Creangă (1837-1889). Transformată în muzeu, casa se află în Humulești, care este parte a orașului Târgu Neamț. Construită în anul 1833, casa se află pe lista monumentelor istorice din județul Neamț.